Krakowskie dzieci w wieku szkolnym poznają zasady zdrowego żywienia
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, przy wsparciu Carrefour Polska, zrealizuje warsztaty drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „ABC Zdrowego Żywienia”, które tak jak rok temu odbywają się w Krakowie.
Dzieci i młodzież z Krakowa wezmą udział w warsztatach, które zostały sfinansowane przez Fundację Carrefour. Zajęcia poprowadzą naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka, Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności oraz Katedry Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego, pod przewodnictwem prof. dr hab. Teresy Leszczyńskiej. Rekrutacja do zajęć została przeprowadzona w szkołach gminnych, domach dziecka oraz w Towarzystwie Przyjaciół Dzieci, a wśród uczestników w całym kraju będzie co najmniej 35% osób wywodzących się ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej.
Carrefour Polska zainicjował ogólnopolski program edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”, wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, dostrzegając problemy społeczne takie [1], co wskazuje na potrzebę podnoszenia świadomości żywieniowej wśród dzieci w wieku szkolnym.
Wyniki badań zrealizowanych podczas pierwszej edycji ujawniły niedostateczną znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród uczestników. Natomiast po zakończonych warsztatach wśród 80% uczestników odnotowano wzrost wiedzy dotyczącej żywności i żywienia – mówi prof. dr hab. Teresy Leszczyńska, Kierownik Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego, lokalny koordynator projektu „ABC Zdrowego Żywienia”. – Wyniki utwierdziły nas w przekonaniu, że istnieje potrzeba rozszerzenia działań edukacyjnych na większą grupę młodych mieszkańców Krakowa.
W warsztatach realizowanych w całej Polsce weźmie udział około 1000 dzieci w wieku szkolnym. Organizatorzy zaplanowali 177 zajęć, podzielonych na trzy bloki tematyczne. Dodatkowo, każdy może odnaleźć przydatne informacje na stronie internetowej http://abczywienia.pl/. Program został sfinansowany przez Fundację Carrefour, która przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 134 760 euro.
Konsekwentnie działamy na rzecz podniesienia świadomości żywieniowej oraz wyeliminowania błędów żywieniowych poprzez zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży – powiedział Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour Polska. – Nie tylko prowadzimy programy edukacyjne, ale także rozbudowujemy asortyment zdrowych produktów i wspieramy wydarzenia sportowe w całej Polsce.
Produkty do przygotowania potraw w czasie warsztatów kulinarnych dostarczy hipermarket Carrefour Zakopianka, położony przy ul. Zakopiańskiej 62. Szeroki wybór produktów zdrowej żywności (bio i ekologiczne, dietetyczne, bezglutenowe, sojowe oraz dla diabetyków) jest jednym z wyróżników oferty produktowej Carrefour. W asortymencie sklepów znajduje się już ponad 300 certyfikowanych produktów ekologicznych, a także specjalna strefa „Świat Zdrowia”. Klienci mogą w niej znaleźć produkty dietetyczne, sojowe, dla diabetyków oraz blisko 200 produktów bezglutenowych. Carrefour stworzył również gamę wyselekcjonowanych produktów „Jakość z Natury Carrefour” pochodzących z ekologicznie czystych terenów, wytwarzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Logo „Jakość z Natury Carrefour” oznacza brak konserwantów oraz sztucznych barwników, a produkty z tym znakiem są wolne od GMO. Sprzedaż produktów wyprodukowanych w Polsce jest jedną z podstawowych zasad polityki produktowej Carrefour – w tym celu firma współpracuje z ponad 1800 dostawcami, wśród których większość stanowią polskie firmy.
[1] Raport firmy Nielsen „We Are What We Eat” (2015) na zlecenie Grupy Carrefour
Nadesłał:
Biuro Prasowe Carrefour
|