Dzieci i młodzież z Białegostoku poznają zasady zdrowego żywienia


Dzieci i młodzież z Białegostoku poznają zasady zdrowego żywienia
2016-06-10
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, przy wsparciu Carrefour Polska, zrealizuje warsztaty drugiej edycji programu „ABC Zdrowego Żywienia”. Zajęcia po raz pierwszy odbędą się w Białymstoku. Lokalnym koordynatorem jest Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego.

Dzieci i młodzież z Białegostoku i okolic wezmą udział w warsztatach, które zostały sfinansowane przez Fundację Carrefour. Zajęcia poprowadzą pracownicy naukowi z Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, pod przewodnictwem prof. dr hab. n. med. Elżbiety Maciorkowskiej. Rekrutacja do programu została przeprowadzona wśród uczniów w Białymstoku i w szkole gminnej w Tykocinie; wśród uczestników warsztatów wyłoniono około 35% dzieci pochodzących ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej.

Przeczytaj również:

Carrefour Polska zainicjował ogólnopolski program edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”, wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, dostrzegając problemy społeczne oraz choroby dietozależne, takie jak nadwaga i otyłość.

Program ma na celu zwiększenie świadomości  dotyczącej  prawidłowego sposobu żywienia, a tym samym modyfikację nawyków żywieniowych Polaków. Konieczność prowadzenia działań edukacyjnych w tym zakresie wynika z faktu, że co trzecia osoba w Polsce ma nadwagę[1], co uzasadnia potrzebę podnoszenia świadomości żywieniowej, zwłaszcza wśród dzieci w wieku szkolnym.

Przystąpiliśmy do programu „ABC Zdrowego Żywienia” aby wzmocnić wiedzę na temat właściwej diety w naszym regionie – mówi prof. dr hab. n. med. Elżbieta Maciorkowska, koordynator projektu „ABC Zdrowego Żywienia” w Białymstoku.Wierzymy, że dzięki warsztatom odnotujemy wśród uczestników wzrost wiedzy dotyczącej żywności i żywienia. Uczenie właściwych nawyków jest ważne, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

W warsztatach realizowanych w całej Polsce weźmie udział około 1000 dzieci w wieku szkolnym. Organizatorzy zaplanowali 177 zajęć, podzielonych na trzy bloki tematyczne. Dodatkowo, każdy może odnaleźć przydatne informacje na stronie internetowej http://abczywienia.pl/. Program został sfinansowany przez Fundację Carrefour, która przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 134 760 euro.

Konsekwentnie działamy na rzecz podniesienia świadomości żywieniowej oraz wyeliminowania błędów żywieniowych poprzez zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieżypowiedział Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour Polska.Nie tylko prowadzimy programy edukacyjne, ale także rozbudowujemy asortyment zdrowych produktów i wspieramy wydarzenia sportowe w całej Polsce.

Artykuły spożywcze do przygotowania potraw w czasie warsztatów kulinarnych dostarczy hipermarket Carrefour, położony przy ul. Wrocławskiej 20. Szeroki wybór produktów zdrowej żywności (bio i ekologiczne, dietetyczne, bezglutenowe, sojowe oraz dla diabetyków) jest jednym z wyróżników oferty produktowej Carrefour. W asortymencie sklepów znajduje się już ponad 300 certyfikowanych produktów ekologicznych, a także specjalna strefa „Świat Zdrowia”. Klienci mogą w niej znaleźć produkty dietetyczne, sojowe, dla diabetyków oraz blisko 200 produktów bezglutenowych. Carrefour stworzył również gamę wyselekcjonowanych produktów „Jakość z Natury Carrefour” pochodzących z ekologicznie czystych terenów, wytwarzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Logo „Jakość z Natury Carrefour” oznacza brak konserwantów oraz sztucznych barwników, a produkty z tym znakiem są wolne od GMO. Sprzedaż produktów wyprodukowanych w Polsce jest jedną z podstawowych zasad polityki produktowej Carrefour – w tym celu firma współpracuje z ponad 1800 dostawcami, wśród których większość stanowią polskie firmy.



[1] Raport firmy Nielsen „We Are What We Eat” (2015) na zlecenie Grupy Carrefour



Nadesłał:

Biuro Prasowe Carrefour

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl