Dzieci i młodzież z Białej Podlaskiej poznają zasady zdrowego żywienia
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przy wsparciu Carrefour, zrealizuje warsztaty 2. edycji programu edukacyjnego „ABC Zdrowego Żywienia”. Zajęcia po raz pierwszy odbędą się w Białej Podlaskiej. Lokalnym koordynatorem programu jest Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu, AWF.
Dzieci i młodzież z Białej Podlaskiej i okolic wezmą udział w warsztatach, które zostały sfinansowane przez Fundację Carrefour. Zajęcia poprowadzą naukowcy z Wydziału Wychowania Fizycznego i Sportu, Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej, pod przewodnictwem prof. dr hab. Jan Czeczelewskiego. Rekrutacja została przeprowadzona w szkołach wiejskich i gminnych, a wśród uczestników w Białej Podlaskiej będzie około 40% osób wywodzących się ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej.
Carrefour Polska zainicjował ogólnopolski program edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”, wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, dostrzegając problemy społeczne takie jak nadwaga, otyłość oraz choroby dietozależne.
Program ma na celu zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego sposobu żywienia, a tym samym modyfikację nawyków żywieniowych Polaków. Konieczność prowadzenia działań edukacyjnych w tym zakresie wynika z faktu, że co trzeci konsument w Polsce ma nadwagę[1], co uzasadnia potrzebę podnoszenia świadomości żywieniowej, zwłaszcza wśród dzieci w wieku szkolnym.
Wyniki badań zrealizowanych podczas pierwszej edycji ujawniły niedostateczną znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród uczestników. Natomiast po zakończeniu warsztatów wśród 80% uczestników odnotowano wzrost wiedzy dotyczącej żywności i żywienia – mówi prof. dr hab. Jan Czeczelewski, koordynator projektu „ABC Zdrowego Żywienia” w Białej Podlaskiej. - Przystąpiliśmy do programu „ABC Zdrowego Żywienia” aby wzmocnić wiedzę na temat właściwej diety w naszym regionie.
W warsztatach realizowanych w całej Polsce weźmie udział około 1000 dzieci w wieku szkolnym. Organizatorzy zaplanowali 177 zajęć, podzielonych na trzy bloki tematyczne. Dodatkowo, każdy może odnaleźć przydatne informacje na stronie internetowej http://abczywienia.pl/. Program został sfinansowany przez Fundację Carrefour, która przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 134 760 euro.
Konsekwentnie działamy na rzecz podniesienia świadomości żywieniowej oraz wyeliminowania błędów żywieniowych poprzez zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży – powiedział Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour Polska. – Nie tylko prowadzimy programy edukacyjne, ale także rozbudowujemy asortyment zdrowych produktów i wspieramy wydarzenia sportowe w całej Polsce.
Artykuły spożywcze do przygotowania potraw w czasie warsztatów kulinarnych dostarczy hipermarket Carrefour, położony przy ul. Jana III Sobieskiego 9. Szeroki wybór produktów zdrowej żywności (bio i ekologiczne, dietetyczne, bezglutenowe, sojowe oraz dla diabetyków) jest jednym z wyróżników oferty produktowej Carrefour. W asortymencie sklepów znajduje się już ponad 300 certyfikowanych produktów ekologicznych, a także specjalna strefa „Świat Zdrowia”. Klienci mogą w niej znaleźć produkty dietetyczne, sojowe, dla diabetyków oraz blisko 200 produktów bezglutenowych. Carrefour stworzył również gamę wyselekcjonowanych produktów „Jakość z Natury Carrefour” pochodzących z ekologicznie czystych terenów, wytwarzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Logo „Jakość z Natury Carrefour” oznacza brak konserwantów oraz sztucznych barwników, a produkty z tym znakiem są wolne od GMO. Sprzedaż produktów wyprodukowanych w Polsce jest jedną z podstawowych zasad polityki produktowej Carrefour – w tym celu firma współpracuje z ponad 1800 dostawcami, wśród których większość stanowią polskie firmy.
[1] Raport firmy Nielsen „We Are What We Eat” (2015) na zlecenie Grupy Carrefour
Nadesłał:
Biuro Prasowe Carrefour
|