Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej


2015-08-28
Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim produkty sezonowe, bogate źródło wartości odżywczych ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Badania wykazały, że ich spożywanie zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale pod warunkiem, że diecie śródziemnomorskiej towarzyszy aktywny tryb życia.

Przeczytaj również:

Zasady żywieniowe w rejonie Morza Śródziemnego

Im mniej produktów przetworzonych przemysłowo, tym lepiej – jest to ważna zasada diety śródziemnomorskiej. Pochodzi ona przede wszystkim z rejonów Grecji, głównie Krety, a także południowej części Włoch, przede wszystkim Neapolu.

Na podstawie zwyczajów żywieniowych mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego opracowano tzw. Piramidę Diety Śródziemnomorskiej, zawierającej zalecane do spożycia grupy produktów. Składają się na nią:

  • produkty zbożowe – źródło węglowodanów, składników mineralnych, witamin (z grupy B), błonnika,
  • warzywa i owoce – źródło błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin (z grupy B oraz A,C,E,K), flawonoidy i likopenu,
  • nasiona roślin strączkowych – źródło błonnika i białka,
  • mleko i produkty mleczne (również jajka) – źródło białka, wapnia i fosforu,
  • tłuszcze zwierzęce – źródło kwasów omega – 3
  • tłuszcze roślinne – źródło przeciwutleniaczy (jak witamina E czy polifenole), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Produkty diety śródziemnomorskiej

Wśród najbardziej znanych produktów diety śródziemnomorskiej są ryby (łosoś, tuńczyk, halibut, makrela) oraz mięso drobiowe. Ponadto pieczywo pełnoziarniste i makarony z mąki nisko przetworzonej, a także ryż brązowy i kasze. Wśród warzyw i owoców występujących w tej diecie są grejpfruty, arbuz, granat, awokado, papaja, natomiast spożywane warzywa to głównie pomidory, papryka, a także soja, fasola, bób.

Nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej jest również oliwa z oliwek oraz przyprawy takie, jak majeranek, bazylia, tymianek, oregano, kminek czy rozmaryn. Jak w każdej diecie, tak również i w śródziemnomorskiej jest miejsce dla słodyczy, jednak większość deserów powstaje na bazie świeżych lub suszonych owoców. Bardzo ważne jest również spożywanie dużej ilości płynów, zwłaszcza wody mineralnej.

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna

Dieta śródziemnomorska to również styl życia. Spożywanie produktów nieprzetworzonych to jeden z warunków, drugim jest aktywność fizyczna – co jest bardzo istotne w kontekście chorób cywilizacyjnych. Zdrowe odżywianie i codzienna gimnastyka to główne czynniki pozwalające znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich dolegliwości i chorób, jak: nadciśnienie tętnicze, nadwaga (otyłość), a nawet nowotwory (szczególnie rak jelita grubego).

Artykuł powstał we współpracy: https://www.maxkuchnie.pl/



Nadesłał:

Suzi

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl