Nowe badanie wskazuje, że orzechy włoskie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie okrężnicy.
Spożywanie orzechów może zmniejszyć rozwój nowotworów jelita grubego poprzez pozytywny wpływ na stan przewodu pokarmowego
Nowe badania opublikowane w Cancer Prevention Research wskazują, że jedzenie orzechów włoskich może zmodyfikować bakterie jelitowe w sposób korzystny dla zdrowia jelita grubego i łączyć się z supresją nowotworu jelita grubego.1 Działanie antynowotworowe jest najbardziej widoczne u samców myszy, które spożywały orzechy włoskie w ilości równej 10,5% całkowitego spożycia kalorii, odpowiadającej około 30 g orzechów włoskich spożywanych przez człowieka.
„Nasze wyniki wskazują, że spożycie orzechów włoskich może ograniczyć rozwój nowotworu jelita grubego” – powiedział szef zespołu badaczy, dr Daniel W. Rosenberg, UConn Health. "Istnieje coraz więcej dowodów, że spożywanie orzechów włoskich może przeciwdziałać wielu chorobom, takim jak nowotwory. Badanie to pokazuje, że orzechy włoskie mogą działać jak probiotyk wpływając na zdrowie okrężnicy, co z kolei zapewnia ochronę przed nowotworami okrężnicy".
W badaniu samce myszy karmiono odpowiednikiem 30 g orzechów włoskich w codziennej diecie świata zachodniego. W rezultacie doszło do znacznego zmniejszenia zarówno liczby, jak i wielkości guzów. Ponadto, odnotowano niewielkie zmniejszenie liczby i wielkości guzów u myszy, które zachowały standardową dla myszy dietę, gdzie orzechy włoskie stanowiły 15 % całkowitego spożycia kalorii.
Ze względu na to, że nowotwór jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym rakiem na świecie, natomiast nowotwory złośliwe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce (rejestruje się rocznie ponad 150tys. nowych zachorowań na nowotwory złośliwe oraz ponad 90 tys. nowych zgonów z tego powodu), wyniki tego badania okazały się niezwykle istotne w zrozumieniu roli jaką pełni zdrowa żywność, np. orzechy włoskie, w zapewnieniu ochrony przed tą chorobą.
Konieczne są dalsze analizy w celu potwierdzenia ewentualnych mechanizmów oraz wyników osiągniętych w badaniach na zwierzętach. Dodatkowe badania na ludziach pozwolą ocenić wpływ różnych bakterii na stan przewodu pokarmowego.
"Planujemy już kolejne badania, które pozwolą nam przyjrzeć się jak dieta tego typu będzie wpływała na ludzi" – powiedział dr Rosenberg. „Związki bioaktywne oraz efekty synergii pochodzące z orzechów włoskich mogą przyczyniać się do powstawania korzyści zdrowotnych”.
Korzystna rola orzechów włoskich w diecie jest sukcesywne potwierdzana wraz z kolejnymi badaniami. Zarówno te najnowsze odkrycia, jak i te dotychczasowe, dotyczące nowotworów jelita grubego, piersi i prostaty, sprawiają, że jesteśmy o krok bliżej od zrozumienia korzystnego działania orzechów włoskich w tym zakresie.
Kalifornijskie orzechy włoskie zawierają mnóstwo ważnych składników odżywczych, których pozytywny wpływ na zdrowie został wielokrotnie udowodniony. Orzechy włoskie, jako jedyne orzechy, zawierają roślinne kwasy omega-3 (kwas alfa-linolenowy) ALA ważne dla organizmu człowieka. Jedna garść orzechów (28g) zapewnia niezbędne składniki odżywcze, takie jak magnez, wapń, białko i błonnik.
"Wyniki badań dotyczące roli orzechów włoskich w profilaktyce raka są bardzo obiecujące" – powiedział Dennis A. Balint, CEO, California Walnut Commission. "CWC inwestuje i nadal będzie inwestować w badania nad rakiem, aby udowodnić wyjątkowe korzyści orzechów włoskich w tym zakresie". Do tej pory CWC wsparło badania, które zaowocowały ponad setką zweryfikowanych publikacji.
Badania było częściowo finansowane przez California Walnut Commission (CWC). CWC od ponad 25 lat wspiera badania związane z wpływem orzechów włoskich na zdrowie. CWC zapewnia środki finansowe i / lub orzechy do licznych projektów, same badania jednak są prowadzone niezależnie przez badaczy, którzy projektują eksperymenty, interpretują wyniki i piszą artykuły.
O California Walnut Commission
California Walnut Commission powstała w 1 987 r., jest finansowana z obowiązkowych składek hodowców. Komisja jest agencją stanu Kalifornia, działa pod nadzorem Sekretarza Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa (CDFA). CWC jest głównie zaangażowane w działalność badawczo-rozwojową związaną z ochroną zdrowia oraz tworzeniem nowych rynków eksportowych. Dalsze informacje na temat branży, materiały z badań i przepisy kulinarne na stroniewww.walnuts.org.
Biura California Walnut Commission znajdują się pod adresem 101 Parkshore Dr., Ste. #250, Folsom, CA 95630
Źródła:
1. Effects of walnut consumption on colon carcinogenesis and microbial community structure.
Nakanishi M, Chen Y, Qendro V, Miyamoto S, Weinstock E, Weinstock GM, Rosenberg DW.
Cancer Prev Res (Phila). 2016 May 23. pii: canprevres.0026.2016. [Publikacja elektroniczna przed drukiem] PMID: 27215566
2. „Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych”, Grudzień 2015, http://www.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2015/12/Uchwala-Nr-208-NPZCHN-2016-2024.pdf, s.6.