Dlaczego warto pić soki?


2016-01-04
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? Dlaczego Dr Walker dożył w dobrym zdrowiu 109 lat? Jakie odżywcze substancje znajdziesz w sokach? Czy wiesz, że... substancje zawarte w sokach trafiają do krwiobiegu w ciągu 15 minut i są przyswajalne prawie w 90 %.

Substancje zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości, trafiają do krwiobiegu po ok. 5 godzinach i są przyswajane w 20%.        

Przeczytaj również:

 Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na stronę terapiasokami.pl, a dowiesz się.

Czy wiesz, że soki:

  1. Dostarczają nam biologiczną esencje roślin z najmniejszymi z możliwych stratami. Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców, jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów. 
  2. Oczyszczają organizm z toksyn. Minerały organiczne (lewoskrętne) naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp. perfekcyjnie wymiatają z komórek i układu pokarmowego toksyny i inne niepożądane struktury. 
    Mamy kilogramy substancji trujących w naszym organizmie. Wiele z nich możemy usunąć jedynie dzięki enzymom, których nasz organizm nie wytwarza, a jeśli je wytwarza, to znacznie za mało.

    Jeśli chorujemy lub nie mamy już 25 lat, wytwarzamy enzymów coraz mniej). Dlatego musimy enzymy dostarczyć  organizmowi z zewnątrz. Jak to zrobić? Najlepiej w postaci soków.

    Takie enzymy potrzebne naszym komórkom zawierają tylko soki świeżo wyciśnięte, do 15 minut od momentu wyciśnięcia soku. Soki kupne nie maja enzymów wcale. Za to mają inne rzeczy: barwniki, zagęszczacze, cukier, polepszacze smaku. Lista jest długa.
  3. Najlepszym źródłem wody organicznej. Soki zawierają wysokiej jakości wodę organiczną, potrzebną komórkom i tkankom. Woda organiczna przepływa przez komórki, oczyszcza je. Natomiast woda nie organiczna, opływa komórki i wypłukuje zanieczyszczeń i odpadów przemiany komórkowej.
  4. To naturalne antybiotyki i hormony. Soki zawierają łatwo przyswajalne, tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i biopierwiastki.
  5. Nie przedawkujemy. Soków nie jesteśmy w stanie przedawkować. Nadmiar naturalnych składników organizm wydala samoczynnie. Nadmiar chemicznych witamin i suplementów nie jest w stanie wydalić. Osadzają się w narządach.
  6. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Soki przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Likwidują zakwaszenie — przyczynę stanów zapalnych w organizmie. Zasadowy charakter soków wpływa na odkwaszenie organizmu. Dlatego soki to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...
  7. Odnawiają komórki i odmładzają. Soki neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za np. powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się i wiele innych schorzeń.
  8. Regenerują krew i odmładzają gruczoły i organy wewnętrzne. Doskonale wpływają na oczy, zapobiegają między innymi zaćmie. Zapewniają właściwe nawilżanie skóry.
  9. Poprawiają kluczowy dla zdrowia prawidłowy bilans zasadowo-potasowy. Soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe ilości sodu. Pomagają utrzymać prawidłowy bilans sodu i potasu.

    W naszych organizmach jest za dużo sodu. Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Czyli powinniśmy mieć 5 razy więcej potasu niż sodu. W rzeczywistości stosunek potasu do sodu wynosi 1:2.

    Prawidłowa równowaga sodu i potasu

    Zawartość potasu w mg w 100 g  surowca wynosi:

    • Pietruszki 727
    • Brokuł 382
    • Avocado 603
    • Marchewki  343
    • Szpinak 469
    • Selera 47
    Objawy niedoboru potasu:
    • problemy z koncentracją
    • ciągłe zmęczenie
    • nerwowość
    • osłabienie
    • arytmia serca
    • skurcze mięśni
  10. Niedobory makro i mikro elementów. Naszemu organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i innych mikro, makro elementów.
    Cynk pobudza wydzielanie enzymów i wspomaga układ odpornościowy.
    Selen chroni przed nowotworami.
    Bor wspomaga  przyswajanie wapnia. 

Twórca Terapii Sokami, dr Norman Walker, wprowadził soki do medycyny. Od tamtej pory współczesna medycyna w profilaktyce i leczeniu chorób sięga po bogactw zawarte w sokach.

Zdaniem dr. Walkera jeśli jesteś zdrowy potrzebujesz jedną szklankę świeżo wyciśniętego soku. Jeśli jesteś chory i twój organizm jest wyczerpany, masz małą odporność, soku potrzebujesz znacznie więcej.

Czy wiesz, że  Dr Walker dożył w dobrej kondycji do 109 lat? Średnia życia (w okresie dr Walkera) dla lekarzy w USA to 57 lat, przy średniej długości życia dla ogółu społeczeństwa 75 lat). Ciekawe, że dzisiaj ta tendencja tez się utrzymuje. 

Pamiętaj. Ważne jest to co zostanie przyswojone, a nie to, co zjedzone.



Nadesłał:

Owocowa Malwina terapiasokami.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl