Zasady zdrowego odżywiania


Zasady zdrowego odżywiania
2015-09-10
Poprzez codzienne odżywianie powinniśmy dostarczać do organizmu optymalną ilość poszczególnych składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, cukry oraz minerały, witaminy, płyny itp.  Optymalny skład substancji odżywczych dla każdej osoby jest indywidualny, zależy od takich czynników jak: płeć, wiek, wykonywany zawód, region zamieszkania, stan zdrowia oraz styl życia. Właściwie dobrane składniki pożywienia wpływają w korzystny sposób na zdrowie, a niewłaściwa dieta szkodzi.

Biorąc pod uwagę sytuację w Europie Środkowej obserwujemy, że często prowadzony przez nas styl życia jest niezdrowy. Często pracujemy w pomieszczeniach zamkniętych, mamy za mało ruchu i coraz częściej jesteśmy narażeni na stres. Często też używamy środków uzależniających, takich jak: nikotyna, kofeina czy alkohol. Również jedzenie może uzależniać, np. czekolada czy też „fast-food".

Przeczytaj również:

Nasze codzienne posiłki najczęściej nie odpowiadają normom zdrowego odżywiania - spożywamy za wiele produktów o dużej wartości energetycznej (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego), a za mało spożywamy tłuszczów pochodzenia roślinnego, cukrów złożonych, brak nam też witamin i minerałów. Nasza dieta, szczególnie w okresie jesiennym powinna obfitować w warzywa i owoce. Na przykład tak lubiana przez wszystkich pizza może być przyrządzona z cukinii i świeżych pomidorów, a poranną kawę doskonale zastąpi zielona herbata.

Sprawdź również: Pomidory właściwości

Możliwe następstwa złego odżywiania:

- dieta oparta na nadmiernie energetycznie bogatych produktach - otyłość, ew. zespół metaboliczny ze wszystkimi negatywnymi następstwami (dyslipidemia, diabetes mellitus II. typu);

- wysoki udział kwasów tłuszczowych nasyconych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego) zwiększają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co wpływa na duże ryzyko wystąpieniaarterioklerozy i jej objawów, czyli zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu (znane są również zawały płuc, jelit, oczu i inne);

Polecamy sięgnąć po olej lniany - noboactwo cennych kwasów NNKT.

- obydwa wyżej wskazane sposoby żywienia zwiększają ryzyko niektórych chorób onkologicznych (np. nowotwory kobiecych narządów płciowych i piersi, jelita grubego i odbytu);

- nadmierne spożywanie cukrów prostych zwiększa ryzyko wystąpienia m. in. próchnicy zębów;

- zwłaszcza u dzieci zbyt duża ilość spożywanej soli powoduje podwyższenie poziomu sodu we krwi, co prowadzi do choroby nadciśnieniowej czy nowotworu żołądka, pośrednio też obniża poziom potasu, który u osób chorych na serce prowadzi do poważnych zaburzeń rytmu serca, pogarsza się także proces rekonwalescencji oraz spowalnia gojenie się ran;

- niedostateczne spożycie wapnia i witaminy D może wpłynąć na rozwój osteoporozy;

- niedobór jodu powoduje schorzenia tarczycy;

- potrawy zawierające mało podstawowych antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karoten, selen, cynk i inne minerały), powodują, że z organizmu są słabo usuwane wolne rodniki, co zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów złośliwych.

Wartość odżywcza pokarmów


Wartość odżywcza pokarmów określana jest zawartą w niej energią. Zawarta jest w trzech podstawowych rodzajach substancji odżywczych w: białkach (proteinach), cukrach (sacharydach), tłuszczach (lipidach).
Organizmowi niezbędne są również witaminy, minerały oraz woda, a dla właściwej pracy jelit, konieczne jest spożywanie błonnika. W zależności od prowadzonego trybu życia powinniśmy uzupełniać niedobory witamin stosując odpowiednie suplementy diety.



Nadesłał:

easylife

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl