Wzmocnij odporność na wiosnę
Wiosenne wahania temperatur, chłodne poranki i wieczory przy cieplejszych chwilach w ciągu dnia, sprawiają, że o przeziębienie nietrudno. Organizm osłabiony po zimowych miesiącach jest szczególnie narażony na zachorowania. Dlatego, szczególnie wiosną, warto wzmocnić odporność.
Zróżnicowana dieta to podstawa!
Po zimie, w czasie której najczęściej mamy ograniczony dostęp do promieni słonecznych, świeżych warzyw i często zażywamy mniej ruchu, organizm szczególnie potrzebuje zdrowej, zbilansowanej diety. Pełnowartościowe produkty pomagają wzmocnić odporność. Dlatego zadbaj o zróżnicowane posiłki - dobieraj składniki, tak aby były jak najbardziej naturalne. Przygotowując dania warzywne, opieraj je na wartościowych produktach - m.in. bakłażanach, papryce, pestkach dyni i przyprawach, takich jak kurkuma czy imbir. Do wieczornej herbaty dorzuć kilka goździków i szczyptę cynamonu, które nie tylko dobrze smakują, ale również, między innymi dzięki zawartości polifenoli, są silnymi antyutleniaczami. Pamiętaj o konieczności dostarczenia organizmowi niezbędnej porcji witamin i minerałów. A jakich konkretnie?
Witamina C
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał o tym, jak ważna dla odporności jest witamina C. Minęły lata i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Co ciekawe, wystarczy niewielka dawka witaminy C (uzupełnianej regularnie), żeby zmniejszyć ryzyko złapania infekcji. Niezastąpionym źródłem tej witaminy odporności są - rzecz jasna - naturalne produkty, takie jak cytryna, jabłka, truskawki, kapusta kiszona czy brokuły.
Witamina D3
Udział witaminy D3 we wzmacnianiu układu odpornościowego jest wprost nie do przecenienia. Odgrywa ona bardzo istotną rolę już na etapie wrodzonej odpowiedzi immunologicznej organizmu, co zostało udowodnione w wielu publikacjach naukowych. Liczne badania wykazały, że witamina D ma pozytywny wpływ na komórki układu odpornościowego - między innymi na makrofagi oraz neutrofile. Co więcej, stymuluje ona wydzielanie katelicydyn, czyli peptydów o właściwościach bakteriobójczych. Optymalne jest dostarczanie organizmowi witaminy D3 w codziennej diecie, na przykład sięgając po tłuste ryby. Jednakże najważniejszym jej źródłem jest własna produkcja. Aby do niej doszło, potrzebna jest ekspozycja na światło słoneczne, a z tym w naszym klimacie bywa różnie. Z powodu powszechnego niskiego stężenia witaminy D wśród populacji Europy Środkowej zaleca się̨ jej profilaktyczną suplementację.
Cynk
Do utrzymania układu odpornościowego w dobrej formie niezbędny jest również cynk. Minerał ten występuje naturalnie w produktach, takich jak jaja, czerwone mięso, a także w szparagach oraz szpinaku. Zróżnicowana dieta może okazać się niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania na cynk, dlatego warto wzmocnić układ immunologiczny poprzez suplementację.
Kwasy tłuszczowe omega
Istnieje wiele publikacji naukowych przedstawiających wyniki badań nad wpływem kwasów omega na układ odpornościowy. W celu uzupełnienia zapotrzebowania organizmu na nie, warto wzbogacić jadłospis o olej rzepakowy, tłuste ryby, orzechy włoskie i pestki dyni. Pomimo zdrowej i urozmaiconej diety może się zdarzyć, że poziom kwasów tłuszczowych omega będzie w organizmie zbyt niski lub proporcje pomiędzy kwasami omega 3 i omega 6 będą nieprawidłowe. W takich sytuacjach można zastosować suplementację w postaci EstroVity Skin - preparatu opartego na kompozycji czterech olejów roślinnych, wzbogaconego o witaminę A, D3 E oraz koenzym Q10. Unikalna czystość kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 daje pewność, że produkt jest łatwo wchłaniany oraz bez problemu przyswajany przez organizm. Na jego korzyść przemawia także łatwość stosowania - wystarczy dodać go do owsianki czy sałatki, aby zapewnić sobie zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
„Odporność jest barierą, która chroni organizm się przed czynnikami chorobotwórczymi, takimi jak bakterie czy wirusy oraz inne patogeny. W okresach przejściowych, zwłaszcza wiosną, warto wspomóc się, przyjmując suplement oparty na 4 olejach roślinnych, które są źródłem kwasów omega, wzbogacony zestawem witamin A, D i E" - wyjaśnia dr n. med. Edyta Blus.
Nadesłał:
Biuro_prasowe_CL
|