Recenzja naukowa opublikowana w grudniowym wydaniu Nutrition Bulletin


2014-12-15
Międzynarodowi eksperci w dziedzinie nauk o zdrowiu zgadzają się w sprawie korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących

Warszawa, 9 grudnia 2014 r. - Światowej klasy niezależni eksperci z różnych dziedzin (Sigrid Gibson, prof. Adam Drewnowski, prof. James Hill, prof. Eeva Widström, prof. Hely Tuorila i prof. Anne Raben[1]) spotkali się przy okazji tegorocznej Konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących (ISA) i postanowili dokonać wspólnego przeglądu korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących (LCS) wynikających z badań naukowych.

Przeczytaj również:

- Eksperci z różnych dziedzin zgodzili się między sobą, że niskokaloryczne substancje słodzące rzeczywiście działają - mówi prof. Adam Drewnowski, i dodaje: - Wszelkie badania międzynarodowych agencji w zakresie toksykologii i bezpieczeństwa stosowania konsekwentnie zaświadczają, że są one bezpieczne i skuteczne.

Uzgodnione stanowisko ekspertów ws. korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących opublikowane w Nutrition Bulletin z grudnia 2014 r. - czasopiśmie naukowym dostarczającym najnowszych informacji i recenzji ze świata nauk o żywieniu - zarysowuje korzystną rolę, jaką niskokaloryczne substancje słodzące mogą odgrywać w diecie i zdrowym stylu życia. Wnioski potwierdzają pozytywne wyniki niedawnych badań naukowych, dowodzących, że LCS nie wzmagają apetytu i klikając tutaj.

 

 

O ISA

Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (International Sweeteners Association, ISA) jest organizacją non-profit zarejestrowaną zgodnie z prawem belgijskim, reprezentującą europejskich producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.

Stowarzyszenie ISA jest uznawane przez Komisję Europejską, państwowe i międzynarodowe organy regulacyjne oraz Światową Organizację Zdrowia, i ma nadany status Pozarządowego Obserwatora Komisji Kodeksu Żywnościowego, która ustanawia międzynarodowe normy żywnościowe.


[1] S. Gibson, Sig-Nurture, Ltd., Guildford, Surrey, Wielka Brytania; A. Drewnowski, Centrum Badań nad Otyłością, University of Washington, DC, USA; J. Hill, Anschutz Health and Wellness Center, University of Colorado, Boulder, CO, USA; A. B. Raben, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Kopenhaski, Dania; H. Tuorila, Wydział Nauk o Żywności i Środowisku, Uniwersytet Helsiński, Finlandia; E. Widström, Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej, Helsinki, Finlandia



Nadesłał:

mg

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl