Przesilenie wiosenne? Są na to metody


Przesilenie wiosenne? Są na to metody
2015-04-22
Odczuwasz nieustanne zmęczenie, łamie cię w kościach i mimo pięknej pogody nie masz chęci do życia? Najpewniej ulegasz przesileniu wiosennemu. Dowiedz się, czym jest i jak mu zapobiegać.
W zimie spędzamy więcej czasu w pomieszczeniach, jesteśmy mniej aktywni fizycznie, brakuje nam słońca, a dieta jest uboższa w minerały. Wydaje się, że nadejście wiosny wyciągnie nas z domu i wyleczy ze złych nawyków. W rzeczywistości zmiany temperatury i skoki ciśnienia powodują, że organizm doświadcza syndromu zmęczenia wiosennego.

Jakie objawy?
- Przesilenie wiosenne to fizjologiczna reakcja na zmianę pór roku – tłumaczy dr n. med. Ewa Czernicka-Cierpisz, lekarz warszawskiej Kliniki Demeter. – Po zimie organizm jest osłabiony, dlatego spada nasza aktywność fizyczna i psychiczna. Takiej reakcji towarzyszą bóle głowy i mięśni, rozdrażnienie, brak koncentracji, mniejsza odporność na
stres. Dodatkowo brak żelaza powoduje nagłe ataki zmęczenia i senność. „Na nogi” postawią nas zmiana trybu życia, odpowiednia dieta i ruch.

Odpocznij
Podstawowym sposobem na pokonanie przesilenia wiosennego jest wysypianie się, najlepiej osiem godzin dziennie. Sen jest najlepszą regeneracją ciała i umysłu – zużyte komórki są zastępowane nowymi. Skuteczna odnowa jest możliwa, gdy nie angażujemy ciała w żadne działanie, a takim momentem jest właśnie wypoczynek. Wiosna jest również idealnym momentem na urlop. –Wyjeżdżając wiosną, zmieniamy
klimat i w naturalny sposób zwiększamy odporność. Na urlopie mamy więcej ruchu, snu, wypoczynku. W rezultacie dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje – tłumaczy ekspert Kliniki Demeter.

Jedz zdrowo
Bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. - Nie objadajmy się słodyczami i mięsem. Posiłki powinny opierać się na warzywach, owocach, rybach i nabiale. Jedzmy często, ale mało – radzi dr Czernicka-Cierpisz. - Warto, wzorem naszych babć, postawić na profilaktykę i pić herbatę z imbirem, jeść sałatki z dodatkiem czosnku, wybierać miód zamiast cukru.
Wiosna jest idealnym momentem na spożywanie nowalijek, jednak – jak zauważa specjalista – pod warunkiem, że przygotujemy je z rodzimych warzyw. W efekcie rzodkiewka przyspieszy przemianę materii, sałata wzbogaci organizm o kwas foliowy, pomidor obniży ciśnienie, a ogórek usunie nadmiar wody. Do sałatki warto dodać zeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki zawierające duże ilości wzmacniającej odporność witaminy C.

Wyjdź z domu
Zimą wykorzystujemy więcej energii do wytwarzania ciepła, dlatego nabieramy ochoty na kaloryczne i tłuste posiłki. Zła dieta i brak aktywności fizycznej przyczyniają się do osłabienia organizmu.  
Częste przebywanie na świeżym powietrzu nie tylko oczyści, ale również wzmocni nasz organizm. Bez względu na to, czy jeździmy na rowerze, biegamy czy po prostu spacerujemy, dotlenieniem się oddalimy perspektywę depresji. Należy też pamiętać o systematyczności. – To, że cały dzień poświęcimy na aktywność fizyczną, a następne dwa spędzimy przed telewizorem, nie przyniesie pożądanych efektów. Lepiej pospacerować godzinę dziennie, ale systematycznie – zaleca ekspert
Kliniki Demeter.

Zadbaj o siebie
Dr Ewa Czernicka-Cierpisz zwraca uwagę, że pozimowe osłabienie obniża system odpornościowy. – Jeśli odpowiednio o siebie nie zadbamy, będziemy bardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i inne choroby. Dodatkowo towarzyszące nam przy przesileniu wiosennym objawy zostaną niepotrzebnie przedłużone, dlatego warto z nimi walczyć, zmieniając styl życia – podsumowuje.


Nadesłał:

ph

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl