O miodach Manuka


2012-04-17
Ogromna ilość Polaków bardzo często sięga po popularne i wypróbowane naturalne sposoby, pomagające w walce z rozmaitymi przypadłościami. W kłopotach natury zdrowotnej

 Ogromna ilość Polaków  bardzo często sięga po popularne i wypróbowane naturalne sposoby, pomagające w walce z rozmaitymi przypadłościami. W kłopotach natury zdrowotnej, takich jak: infekcje skóry, układu pokarmowego lub zwyczajnych przeziębieniach, w szczególności efektywny okazuje się być miód i artykuły robione na jego bazie. Jednym z miodów, który zasłużył sobie na wyjątkową uwagę jest miód produkowany z nektaru kwiatów nowozelandzkiego krzewu herbacianego Manuka, charakteryzujący się unikalnymi własnościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi i przeciwzapalnymi.

Miody Manuka są w 100% naturalnymi produktami o nadzwyczajnych własnościach niezwykle  działających na zdrowie i tężyznę całego ciała. Cechuje je potężne działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Odnajdują stosowanie jako specyfik wspierający kurację wielu dolegliwości żołądka i przypadłości jelitowych oraz efektywny specyfik antybakteryjny wykorzystywany na zranienia i oparzenia. Wpływ miodów Manuka zaświadczone zostało w wypadku takich dolegliwości i przypadłości, jak:, wrzody żołądka i dwunastnicy, bóle w gardle oraz żołądka,zespół jelita nadwrażliwego, infekcje gardła i nosa, z trudem gojące się zranienia oraz rany cukrzycowe, choroby nowotworowe, egzemy, odleżyny, bakterie streptokoki, ,  czy zapalenie dziąseł oraz gronkowiec oraz trądzik.

Methylglyoxal

Za własności zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest stwierdzony przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antyseptyczny element występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznakowany  MGO. Methylglyoxal występuje prawie we wszystkich miodach, aczkolwiek jego stężenie jest zmienne i zawiera się między 0 a 10 mg/kg.

Poziomy stężenia MGO w miodach z krzewu Manuka, w tym także w artykułach Manuka Health New Zealand Ltd, mogą być prawie tysiąckrotnie wyższe. „W toku badań wykonanych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie  aż 40 próbek miodów różnych stron świata różnorakiego pochodzenia, w tym sześć rodzajów Miodów Manuka. Przeciętny poziom MGO w miodach innych niż z krzewu Manuka zyskiwał wartość 3.1 mg/kg, w czasie gdy stężenie owego czynnika w we wszystkich miodach z Manuka kształtowało się między 100 a 1000 mg/kg. Na bazie tych rezultatów naukowcy wnioskowali, że działalność antyseptyczna miodów była wprost skorelowana z pułapem methylglyoxalu” – komentuje dr Krystyna Podgórska, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.

Nowym argumentem potwierdzającym zdrowotne oddziaływanie miodów Manuka są doświadczenia toczone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem wykrył przyczynę antybakteryjnych własności tego miodu. Dowiedli, iż związek chemiczny - dihydroksyaceton (DHA), zawarty w miodach z Manuki, wraz z dojrzewaniem miodu zamienia się w MGO” - komentuje Kerry Paul, Dyrektor z firmy Manuka Health New Zealand.

Im większe zagęszczenie aktywnego czynnika MGO w miodach Manuka, tym ich oddziaływanie antyseptyczne jest mocniejsze. Zagęszczenie to jest oznaczane jako MGO, np. MGO 250 oznacza zagęszczenie 250 mg MGO na jeden kg miodu. W zależności od stężenia tego czynnika, miody polecane są na różnorakie dolegliwości. Warto w tym miejscu jednak nadmienić, iż w związku z tym zawartość na poziomie 30 mg/kg MGO czyni miód o symbolu MGO 30+, zaledwie miodem smakowym, który nie posiada zbyt duzych cech zdrowotnych. Tymczasem miody Manuka o symbolach MGO 400+ oraz MGO 550+  charakteryzują się nadzwyczaj silnymi własnościami zdrowotnymi i antyseptycznymi.

Miody o oznaczeniach MGO 100+ i MGO 250+ używane na wzmaganie odporności organizmu, poprawianie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. „Miody Manuka dzięki swoim szczególnym własnościom wspomagają w zwalczaniu wielu dolegliwości.

Miody Manuka można zakupić w dobrym sklepie Vitamarket.pl:
http://vitamarket.pl/k272-Miod-Manuka.html



Nadesłał:

marcra

Wasze komentarze (2):

  • mientha
    mientha , 2012-05-30 12:52:37

    Ciekawe informacje podajesz. Prosiłabym o przystępniejsze rozwinięcie, nie każdy dysponuje tak fachową wiedzą. Nie umniejszam właściwości naszym miodom,które chętnie jem i stosuję nie tylko w przeziębieniach. Jednak badania naukowe pochodzące z różnych ośrodków a traktujące o MGO,według mnie są ciekawe i wiarygodne. Chociażby badania dotyczące oporności bakterii i zastosowania miodu Manuka w leczeniu.

  • mleczarzpojebany
    mleczarzpojebany , 2012-04-17 15:23:44

    Ogromna ilość Polaków bardzo często nabijana jest w butelkę. Poczytajcie sobie informacje na słowackiej stronie www.medar.sk o właściwościach miodu. A tak naprawdę w miodzie nie chodzi o zawartość MGO tylko inhibiny, która jest o wiele skuteczniejsza. Warto zapoznać się również z reakcjami chemicznymi które zachodzą w plastikowych pojemniczkach napełnionych miodem. Kwasy zawarte w miodzie powoli rozkładają plastik co czyni go trucizną zabijającą bardzo powoli...


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl