Nie ma co się łamać!


Nie ma co się łamać!
2018-10-20
Za stan kości i zębów odpowiada wapń, który jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Gdzie szukać naturalnych źródeł Ca? W menu HELIO!

Ok. 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Oprócz tego, pierwiastek Ca uczestniczy też w krzepnięciu krwi, w skurczu i rozkurczu mięśni. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca, a także pomaga w zapobieganiu nadciśnieniu. Dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej to 1000 mg[1], dlatego warto przyjrzeć się naszej codziennej diecie, by nie zabrakło w niej tego cennego składnika, gdyż niedobór Ca może przyczyniać się do demineralizacji kości oraz zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy[2].

Przeczytaj również:

 

Gdzie szukać naturalnych źródeł wapnia?Najłatwiej go dostarczyć, włączając do naszego menu mleko i przetwory mleczne, gdyż zawierają najlepiej przyswajalny wapń. Dobrym źródłem Ca będą także niektóre produkty roślinne, jak np. nasiona słonecznika (131 mg/100g) czy orzechy- najwięcej Ca zawierają migdały (239 mg/100g)oraz orzechy laskowe(186 mg/100g)[3]. Jeśli więc sięgniemy po Migdały HELIO- wzbogacimy naszą dietę w cenny wapń, ale, co ważne, także w fosfor, białko i magnez- składniki, które również pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Podobnie jak Prażone orzechy laskowe HELIO Naturaczy nasiona Słonecznika łuskanego HELIO- będące dobrym źródłem wapnia, fosforu i magnezu.

 

Prawidłowa, pełnowartościowa dieta bogata w wapń i inne, cenne składniki odżywcze zwiększające jego wchłanianie, pozwala na pokrycie zapotrzebowania w Ca. Jednak jak pokazują badania, wciąż spożywamy za mało mleka i przetworów mlecznych[4], dlatego warto uzupełnić naszą dietę również w inne produkty zawierające znaczne ilości wapnia, np. orzechy i nasiona HELIO. Jak twierdzą specjaliści, dieta bogata w witaminy i minerały- zwłaszcza Ca, w połączeniu z aktywnością fizyczną może zapobiec złamaniom, do których często dochodzi w wyniku osteoporozy. To choroba uszkadzająca kości, która uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jedną z głównych chorób cywilizacyjnych. Przyczyną demineralizacji kości, powodującej zmiękczenie i deformację jest m.in. niedostateczna podaż wapnia, która może zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy. Powinniśmy więc o tym pamiętać nie tylko 20 października, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Osteoporozy, ale każdego dnia, włączając do naszej codziennej diety- ważne dla zdrowa naszych kości- składniki odżywcze, które znajdziemy m.in. w menu HELIO*.

 

*Według Centrum Prawa Żywnościowego, opiniującego oświadczenia żywieniowe i zdrowotne na opakowaniach produktów HELIO, znaczne ilości wapnia obecne są w Słoneczniku łuskanym, Migdałach, orzechach brazylijskich i laskowych, a także w owocach suszonych z linii bez konserwantów HELIO Natura: Figach, Morelach i owocach Morwy białej.



[1]„Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych”, M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL 2008

[2]Na podst. „Wapń”, mgr inż. B. Przygoda, https://dieta.mp.pl/zasady/73823,wapn

[3]Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Wyd. Lek. PZWL 2005

[4]Na podst. „Wapń”, mgr inż. Beata Przygoda, https://dieta.mp.pl/zasady/73823,wapn



Nadesłał:

Agnieszka EFEKTPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl