2014-03-02
Konsultacja merytoryczna: dr n. med. Paweł Grzesiowski, ekspert profilaktyki zakażeń
Kiedy kończy się zima mamy nadzieję, że przeziębienie i grypę mamy już za sobą. Idzie wiosna więc będzie coraz lepiej. A tutaj niespodzianka… brak energii, senność, osłabienie organizmu. Jak sobie radzić wiosną, kiedy zamiast zastrzyku energii dopada nas zmęczenie?
Przesilenie wiosenne
Mniejsza ilość ruchu i niedobór światła słonecznego zimą są głównym powodem gorszego samopoczucia w okresie wczesnowiosennym. Tzw. przesilenie wiosenne objawia się ogólnym przemęczeniem, bólem głowy, sennością, problemami z koncentracją, zmianami nastroju i rozdrażnieniem. Długotrwałe przemęczenie może również zwiększać podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Wiosna to czas odnowy i regeneracji po zimie.
W szczególności warto zadbać o osłabiony układ odpornościowy.
Wzmacnianie odporności
Stan układu odporności jest wypadkową ogólnej sprawności organizmu. Niepełnowartościowa dieta, brak ruchu, niedobór słońca, niedostateczna ilość snu oraz nadużywanie antybiotyków to najbardziej niekorzystne czynniki wpływające na pogorszenie odporności – mówi dr Paweł Grzesiowski, ekspert profilaktyki zakażeń.
Dłuższe i cieplejsze dni dają nam wiele możliwości zadbania o nasz organizm. Aktywność fizyczna, dostosowana do potrzeb i umiejętności, wzmacnia nasz układ immunologiczny, poprawia gospodarkę hormonalną i przemiany metaboliczne, ale przede wszystkim poprawia samopoczucie. Idealne na początek okresu wiosennego są dłuższe spacery, bieganie, jazda na rowerze.
Warto także zadbać o właściwą ilość snu, co dodatkowo ułatwi organizmowi regenerację po zimie. Jeżeli czujemy się zestresowani, można sięgnąć po napary z ziół, zastosować techniki relaksacyjne lub aromaterapię. Dobrze zbilansowana dieta też korzystnie wpływa na poprawę kondycji organizmu.
W okresie przesilenia wiosennego należy szczególnie pamiętać o zwiększeniu spożywania świeżych warzyw i owoców, które zapewnią organizmowi niezbędne witaminy i minerały.
Niezbędna stymulacja
Zdrowy tryb życia ma ogromne znaczenie
w budowaniu odporności. Dla uzyskania efektu pobudzenia układu immunostymulującego warto sięgnąć po preparaty dostępne w aptece. Czym więc kierować się przy podejmowaniu decyzji? Przede wszystkim składem – ważne jest, aby substancje aktywne wzajemnie uzupełniały swoje działanie we wspomaganiu systemu immunologicznego i miały potwierdzone naukowo działanie. Preparatem zawierającym takie składniki jest Multilac® Immuno.
Multilac® Immuno – wzmacniaj odporność każdego dnia
Multilac® Immuno kapsułki, saszetki - to preparaty zawierające unikalne składniki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zalecane są dla dzieci powyżej 3. roku życia i dorosłych w okresie zwiększonej skłonności do infekcji, po infekcjach bakteryjnych i wirusowych oraz w stanach ogólnego zmęczenia.
Składnikiem Multilac® Immuno są wyselekcjonowane szczepy bakterii (Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum), które działając w jelitach, pobudzają komórki odpowiedzialne za walkę z bakteriami, wirusami, grzybami, pierwotniakami i pasożytami.
Kolejnym składnikiem Multilac® Immuno jest kolostrum, czyli siara. Jest to płyn pojawiający się
w pierwszych godzinach laktacji, zawierający immunoglobuliny, łatwo przyswajalne białka, a także witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, cholinę i inne. Działanie kolostrum na układ immunologiczny jest szerokie i wielokierunkowe.
Karmienie piersią, zapewnia optymalne warunki do rozwoju organizmu niemowlęcia, dostarcza zarówno niezbędnych składników odżywczych, jak również szerokiego zakresu substancji odpornościowych. Mleko kobiece zawiera substancje zwiększające odporność dziecka, jak lizozym, laktoferyna czy immunoglobuliny. – potwierdza dr Paweł Grzesiowski.
Pozostałe substancje aktywne Multilac® Immuno żelazo, cynk i witamina C, które to składniki mają potwierdzone naukowo działanie wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żelazo jest składnikiem hemoglobiny oraz wielu enzymów biorących udział w wytwarzaniu energii w komórce – m.in. cytochromów, mioperoksydazy, laktoferyny i innych. Żelazo to ważny składnik białka mięśni – mioglobiny. Niedobór żelaza prowadzi zatem do uszkodzenia wielu komórek
z powodu braku tlenu i energii. Bez stale odnawianej energii układ immunologiczny nie może prawidłowo funkcjonować.
Cynk warunkuje aktywność ponad dwustu różnych enzymów. Jest niezbędny do syntezy białek i kwasów nukleinowych. A zatem powstawanie nowych komórek i ich dojrzewanie zależy między innymi od cynku i jego stężenia. Z tego właśnie powodu cynk odgrywa tak istotną rolę w odporności, a zwłaszcza w odporności komórkowej, wymagającej intensywnego tworzenia się komórek układu immunologicznego. Naukowym dowodem roli cynku w procesach odpornościowych jest jego korzystny wpływ na przebieg zakażeń, zwłaszcza wirusowych.
Witamina C jest znanym antyoksydantem i czynnikiem stymulującym układ immunologiczny podczas wysiłku oraz infekcji. Jej podawanie wpływa na przyspieszenie ustępowania objawów przeziębienia – średnio o 14% u dziecii 8% u dorosłych, natomiast u osób intensywnie uprawiających sport – nawet o 50%.
Multilac® Immuno kapsułki i Multilac® Immuno saszetki, przeznaczone dla dzieci powyżej 3. roku życia i osób dorosłych, są dostępne w aptekach. Multilac® Immuno kapsułki w cenie około 15 złotych za opakowanie, zawiera 7 kapsułek, a Multilac® Immuno saszetki, w cenie 17 złotych za opakowanie zawiera 7 saszetek. Oba suplementy diety nie wymagają przechowywania w lodówce.
Nadesłał:
katarzyna.mitrowska
|
|