Cholesterol ten dobry (HDL) i ten zły (LDL)!


Cholesterol ten dobry (HDL) i ten zły (LDL)!
2012-01-14
Cholesterol dociera do organizmu człowieka na dwa sposoby. Organizm sam produkuje cholesterol w przypadku jego zapotrzebowania. Wyprodukowany w ten sposób cholesterol nazywamy endogennym. Ze zjadanych przez nas pokarmów – jego nazwa to egzogenny.

Nazewnictwem nie musimy sobie zbytnio zaprzątać głowy, gdyż pomiędzy tymi dwoma cholesterolami nie ma żadnej różnicy. Powinniśmy jednak wyszczególnić stąd następujące wnioski: Nie można całkowicie usunąć cholesterolu z organizmu (pamiętajmy jednak, jak zaznaczaliśmy na wstępie, jest bardzo niezdrowe, gdyż cholesterol jest potrzebny w naszym ciele). Trzeba tylko utrzymywać właściwy poziom cholesterolu ogólnego jak również prawidłowy stosunek dobrego i złego cholesterolu.

Przeczytaj również:

Cholesterol jest chemicznym związkiem tłuszczy, potrzebnym aby żyć. Uczestniczy w tworzeniu witaminy D, kwasów żółciowych, hormonów i sterydów, jest w składzie każdej komórki. Jest wymagany do poprawnego rozwoju każdego człowieka.

Naukowcy już wiele lat temu zauważyli ważną zależność między cholesterolem, a różnego rodzaju problemami układu krążenia. Cholesterol pojawia się pod dwoma postaciami, tą złą (LDL) i tą dobrą (HDL). W naszych tętnicach mogą przepływać substancje takie jak wolne rodniki, niszczą one tętnice od środka, sprawiając jednocześnie to, że w obszarach uszkodzonych osadza się cholesterol, tworząc odłogi tłuszczu, które zmniejszają prześwit tętnicy. W skutek przytkania tętnicy, przepływająca krew jest ograniczona i dostarcza dużo mniejsza ilość tlenu i substancji odżywczych do narządów, które z braku tlenu psują się. Dolegliwość zwężenia tętnic dotyka najczęściej tętnice mieszczące się obok serca, czyli tętnice wieńcowe, które dostarczają krew do mięśnia sercowego.

Metodą naturalną redukcji stanu cholesterolu jest obniżenie jego ilości przyjmowanej z pokarmami. Co zatem jeść należy i jak obniżyć cholesterol? Na przykład nie tłuste mięso, warzywa i owoce, preparaty ziołowe (np. lucerna), wszystko co obfite w witaminy e i b, pić niegazowaną wodę mineralną.

Zdrowa dieta nie zawsze wystarcza, dlatego pomocne jest by sięgnąć po suplementy diety bogate w witaminy szczególnie dobrze działają: witamina e i lucerna. Wysoki poziom cholesterolu to ten z czynników, które najwyżej oddziaływują na możliwość wystąpienia zawału.



Nadesłał:

Tobisz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl