Bez chorób nie znaczy zdrowy
Niedożywienie wielu z nas kojarzy się z problemami tzw. Trzeciego Świata. Tymczasem mimo bogactwa otaczających nas produktów nasze organizmy są również narażone na głód, choć nieco inny jego rodzaj: niedobór substancji odżywczych.
Szacuje się, że około 2 miliony Brytyjczyków może być niedożywionych, tj. cierpieć z powodu niedostatecznej ilości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Podobnie przedstawia się sytuacja w Polsce. Spożywane przez nas produkty najczęściej nie zaspokajają naszego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Jak więc sprawdzić, czego nam brakuje?
Niepokojące symptomy
Nasz organizm daje nam wiele sygnałów, które mimo iż z pozoru wydają się błahe, powinny wzbudzić naszą czujność. Przykład mogą stanowić pęknięcia w kącikach ust, które mogą być spowodowane brakiem żelaza, cynku, witamin z grupy B lub dostatecznej ilości białka. Innym, bardziej kłopotliwym objawem niedoboru substancji odżywczych, są skurcze mięśni. Te bolesne dolegliwości mogą być skutkiem zbyt małej ilości magnezu, wapnia czy potasu. Innymi symptomami, które powinny zwrócić naszą uwagę, są np. łamliwe paznokcie i słabe włosy, mrowienie kończyn czy łatwo tworzące się siniaki.
Skąd niedobory?
Wydawać by się mogło, że w stosunkowo bogatym społeczeństwie tego typu schorzenia nie powinny mieć miejsca. Jakie są więc przyczyny niedoborów substancji odżywczych? Często jest to nieurozmaicona, niezdrowa dieta. Czasem jednak nawet prawidłowe żywienie nie gwarantuje pełnego zaspokojenia potrzeb organizmu. Wynika to z faktu, że produkowana obecnie na masową skalę żywność staje się wyjałowiona, uboga w minerały i składniki odżywcze. W ziemiach na terenie Polski brakuje szczególnie boru, cynku, selenu i chloru, bez których przestaje funkcjonować nasza tarczyca. W jałowej glebie brak również składników odpowiedzialnych za witaminy w warzywach. Inną przyczyną braku substancji odżywczych w pożywieniu jest obróbka żywności przed spożyciem. Przykład może stanowić witamina B12, która jest związkiem zawierającym kobalt. Niestety, przez peklowaną sól w żywności pierwiastek ten zmienia swoje właściwości, przez co tak cenna witamina nie traci swoją odżywczą wartość. Do tego dochodzi zmniejszona zdolność organizmu do wchłaniania potrzebnych substancji, a także działanie niektórych leków. Wszystkie te czynniki powodują, że w obecnym świecie niezwykle trudno zaspokoić żywieniowe potrzeby naszego organizmu wyłącznie stosując odpowiednią dietę.
Suplementuj, ale z głową
Pomocna w odżywianiu naszego organizmu może byś odpowiednia suplementacja. Nie warto jednak dobierać specyfików samodzielnie, ponieważ nieprawidłowo stosowane mogą nam nawet zaszkodzić. Właściwe uzupełnianie brakujących składników odżywczych powinniśmy rozpocząć od zdiagnozowania niedoborów pokarmowych. Pomocny w tym może być Test Obciążeń Organizmu. Ten sposób diagnozy pozwoli na dokładne sprawdzenie, których substancji nam brakuje. – Test Obciążeń Organizmu jest bezinwazyjną metodą diagnostyki stworzoną przez doktora Volla, która od lat doceniana jest w całej Europie – mówi Weronika Łapińska, dietetyk z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum. – Do tej pory w Polsce Test wypróbowało 36 tysięcy osób – dodaje. Odpowiednia diagnoza pozwoli na prawidłowy dobór suplementów oraz zapobieżenie niepożądanym skutkom dla naszego zdrowia.
Zapobiegaj zamiast leczyć
Długotrwały niedobór substancji odżywczych może nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji. Tego typu braki mogą wywołać zarówno łagodne, jak i groźne dla życia objawy. Anemia, skaza krwotoczna, zaburzenia psychiczne czy osteoporoza – to tylko niektóre skutki niedoboru składników odżywczych. Dlatego też warto niwelować braki, zanim przerodzą się one w chorobę.
Nadesłał:
Core PR
|